Tsunami

Woensdag, 11 april 2012

tsunamiDrie weken geleden zaten we er nog, zuid Thailand, in en rond de Andamanse Zee.
En je staat toch stil bij de tsunami van december 2004, de duizenden levens die het heeft gekost én verwoest, de schade die het heeft berokkend aan de hele infrastructuur.

Langs de hele kust staat ondertussen de tsunami-vluchtroute aangegeven. Wanneer er een tsunamiwaarschuwing door de lucht dendert, 'moet' je namelijk dìe kant op om jezelf en de medemens in veiligheid te brengen.
Echt, men zal er ongetwijfeld goed over nagedacht hebben, maar de tsunami-vluchtroute voert je met grote regelmaat door nauwe steegjes naar hogerop. Zie je het al voor je: de lokale bevolking, nog steeds getraumatiseerd door de tsunami van 2004, vlucht in blinde paniek weg. Tel daar de massa toeristen bij op en je krijgt een tunneleffect wat zijn weerga niet kent. Hoeveel slachtoffers zal dat eisen?

Voor 28 landen om de Indische Oceaan is vandaag een tsunamiwaarschuwing afgekondigd na een zware aardbeving van 8,7 op de schaal van Richter voor de kust van Sumatra, Indonesië. En ik denk terug … we hebben op 3 plaatsen aan de kust geslapen: Nai Yang Beach, Koh Phi Phi en Patong. Met enige zekerheid durf ik te stellen dat we bij een tsunamiwaarschuwing op alle plaatsen te laat geweest zouden zijn om een veilig heenkomen te zoeken ...

 

Lees hier de berichten over de tsunamiwaarschuwing van vandaag.